Jak pracuje termostatická hlavice

18.09.2012 13:38

K čemu jsou dobré termostatické ventily?

převzato z ekologického serveru https://ekolist.cz
 
Termostatická hlavice
 

    Možná jste také zaznamenali, že kohouty na radiátorech už nejsou jako bývaly. Jsou chytřejší a šikovnější a když se dobře používají, pak pomohou k tomu, aby v bytě bylo takové teplo, jaké zrovna chcete. A tím i šetří peníze a energii. Fakticky už to nejsou kohouty, ale v odborném jazyce se jim říká termostatický ventil. Jak přesně fungují a k čemu jsou přesně dobré?
    Termostatický ventil na každém topném tělese je dnes vcelku běžnou součástí vytápěcího systému. Jeho smyslem je zabránit přetápění a tím plýtvání teplem i penězi. Technicky se skládá ze dvou částí. Tou první je kovová část - ventil, který je napevno osazen v potrubí. Jeho otevírání a zavírání má na starosti ovládací prvek. Ten může mít řadu podob – od obyčejného kolečka ovládaného ručně, přes termostatickou hlavici se stupnicí až po sofistikované dálkově ovládané digitální zařízení.

 

Jak zacházet s termostatickým ventilem?

    Co tedy ventil dělá? Jeho základní funkcí je uzavřít přívod tepla do radiátoru v okamžiku, kdy je v místnosti dostatečně vysoká teplota. Tu nastavíme pomocí jednoduché stupnice přímo na termostatické hlavici. Stupnice je obvykle udána čísly 1 až 5, přičemž "1" odpovídá přibližně teplotě 14 °C, "3" odpovídá 20 °C a "5" teplotě 28 °C. Každý ventil, resp. termostatická hlavice, se chová trochu jinak, skutečné nastavení teploty je třeba vyčíst z návodu k použití, případně vypozorovat v praxi.

    Je-li radiátor pod oknem, je vhodné při delším otevření okna nastavit termostatický ventil na symbol hvězdičky, resp. vločky. Radiátor pak netopí vůbec, dokud teplota v místnosti neklesne pod asi 5 °C. Tím odpadne nebezpečí, že byt prochladne příliš a voda v potrubí zamrzne a roztrhne ho. Jinak bude hlavice ochlazována venkovním vzduchem, radiátor poběží naplno, ale všechno teplo uteče oknem.

    POZOR! Pokud ponecháte otevřené okno v mrazrch ,dojde k otevření hlavice, neboť chladný vzduch tekoucí přes parapet na hlavici je chladnější než 5 °C!

    V bytových domech je nastaven noční útlum teplot – z kotelny se do systému pouští chladnější voda, takže těleso samo od sebe topí méně, i když je termostatický ventil nastaven na vyšší teplotu. Není tedy nutné na noc obcházet každý radiátor a kroutit hlavicí.

    Podobné je to i s regulací přes den, kdy kotelna reguluje teplotu topné vody v rozvodech podle venkovní teploty a orientace místností v domě. Teplota radiátoru je pak při stejném stupni nastavení termostatu různá.

 

Zpět

Kontakt

Interma BYTY správa s.r.o.
U Sila 1201
463 11 Liberec 30

485 221 263
604 227 931

datová schránka : d6zfygb

Provozní doba 

Pondělí 8:00 -11:00 12:00-16:00
Úterý dle předchozí domluvy
Středa dle předchozí domluvy
Čtvrtek dle předchozí domluvy
Pátek dle předchozí domluvy

 

Kudy k nám

Klientský portál

Interma BYTY - uživatelské rozhraní

 

© 2013 - 2021 Interma BYTY správa s.r.o.